Scroll to top

8 saveta da smršate brže

U 2016. godini, više od 1,9 milijardi odraslih, starijih od 18 godina, imalo je višak kilograma, od toga je preko 650 miliona bilo gojazno po izveštaju Svetske zdravstvene organizacije.

Većina svetske populacije živi u zemljama u kojima prekomerna težina i gojaznost ubijaju više ljudi nego nedostatak hrane.

Doskora sam vodio statistiku upita koje su mi slali potencijalni klijenti. Iz godine u godinu rezultati su bili gotovo identični, ± 5%. U početku mi je bio potpuno neverovatan podatak da više od 80% osoba koje traže usluge ličnog trenera imaju za cilj redukciju telesne mase, odnosno mršavljenje. Ali ako malo bolje razmislimo i uzmemo u obzir činjenicu koju je Svetska zdravstvena organizacija objavila onda shvatamo da je jedan od glavnih pitanja skoro svakog čoveka: ”Kako smršati”?

Dva najvažnija faktora i razloga gojaznosti su način ishrane i sedentarni način života, zapravo najčešće mi biramo da li ćemo biti gojazni ili ne.

Čini se da uprkos sve većem znanju o značaju fizičke aktivnosti nikada nije bio veći raskorak između onoga što znamo i i onoga što činimo, ovde je reč o nama, našem životu i našem zdravlju.

Danas vam dajemo 7 saveta kako da ubrzate smanjenje mase tela, odnosno kako da smršate brže.

  1. Trening bazirajte na kompleksnim vežbama za velike grupe mišića kao što su noge, leđa, stomak. Na prvom mestu sagorećete više kalorija a pritom ćete raditi i na oblikovanju i jačanju ovih atraktivnih mišićnih grupa. Izreka da ”Čučanj pravi trbušnjake” itekako stoji.
  2. Vežbajte u jutarnjem terminu, činjenica je da vežbanjem ujutru započinjete sagorevanje masti čak 50% brže nego ako vežbate u poslepodnevnim časovima što je sam po sebi dovoljan razlog da ustanete ranije. Dobar adut da ustanete ranije jeste i statistika koja kaže da osobe koje treniraju ujutru, pre posla i obaveza imaju za čak 30% manje otkazanih treninga.
  3. Nikada ne sme biti više od jednog dana pauze između dva treninga, vežbajte svaki drugi dan jer tako ubrzavate svoju kalorijsku potrošnju čak i u stanju mirovanja. Dane kojima ne trenirate iskoristite za intenzivniju šetnju. Post trenažni efekat vežbanja je jedan od najvažnijih efekata fizičke aktivnosti na smanjenje mase tela, u tom periodu vaše telo i dalje ubrzano sagoreva masti;
  4. Dovoljno spavajte i vežbajte odmorni. Dva vrlo važna dela treninga mršavljenja, prvi, jer u toku sna opuštate i regenerišete mišiće, a drugi, zato što morate biti dovoljno odmorni da bi sve zadatke koje trener postavi za vas korektno i sa punom snagom odradili, samo maksimalno odrađen trening daje maksimalne rezultate;
  5. Ne preskačite kardio trening, vežbanje na traci ili nekoj drugoj kardio spravi direktno sagoreva masne naslage, pritom kardio aktivnost ima dokazano pozitivan efekat na prevenciju kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti;
  6. Ne plašite se treninga sa tegovima, jedna od glavnih zabluda većine devojaka u fitnes klubovima je bežanje od tegova i strah da će dobiti velike mišiće,  verujte mi da to nije ni malo lako i da niste vi te „sreće“, jer je to uz rekreativno vežbanje praktično nemoguće. Rad sa tegovima sagoreva veliku količinu energije, naročito ako aktiviramo velike grupe mišića i radimo što kompleksnije vežbe.
  7. Način ishrane je veoma važan, smernice su jasne, morate izbaciti sve visoko kalorične namirnice, proste šećere i slatkiše, znajte da od dobro izbalansirane ishrane u velikoj meri zavisi uspešnost programa redukcije telesne mase.
  8. Zadajte sebi kao cilj da svakoga dana napravite minimum 10000 koraka čime ćete potrošiti nekoliko stotina kalorija koje na kraju meseca mogu značajno uticati na dodatni gubitak kilograma.

Da biste smršali 1kg za nedelju dana potrebno je da imate 9000 kalorija deficita te nedelje. Taj deficit možete obezbediti smanjenim kalorijskim unosom i pojačanom kalorijskom potrošnjom na treningu.  Nije teško smršati ako to zaista želimo.

Related posts

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *