Scroll to top

10 fitnes zanimljivosti

1. Nedavno istraživanje Svetske zdravstvene organizacije je pokazalo da je potrebno 150 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno da bismo videli rezultat treninga, a na nama je da to vreme izdelimo kako nam odgovara.

2. Najbolji plan za brže mršavljenje je da radite velike grupe mišića.

Radi se o opštoj preporuci da je vežbanje velikih grupa mišića često efikasnije kada je cilj mršavljenje. Vežbanje koje uključuje velike grupe mišića, poput nogu, leđa ili grudi, može aktivirati više mišićnih vlakana i izazvati veći metabolički odgovor. To može rezultirati većim sagorevanjem kalorija tokom vežbanja i povećanim potrošnjom kiseonika nakon treninga.

Primeri vežbi koje uključuju velike grupe mišića uključuju čučnjeve, mrtvo dizanje, trčanje i veslanje. Ove vežbe ne samo da mogu doprineti gubitku telesne mase već i poboljšati opštu snagu i kondiciju.

3. Studija koja je obuhvatila preko 60 hiljada odraslih osoba pronašla je da oni koji vežbaju imaju 30 odsto manje šanse od prevremene smrti.

4. Kafa je jedan od najboljih pre workout napitaka, dokazano ubrzava sagorevanje masti odnosno skraćuje vreme potrebno za uključivanje masti u proces razgradnje.

5. Da postoji vežba kojom bi se aktivirala celokupna muskulatura čoveka svaka osoba bi mogla da podigne oko 22500 kg. Samo mišići podkolenice odnosno listovi mogu podići po 400 kg, odnosno zajedno 800kg.

6. Jedna naučna studija nam je dokazala da je potrebno svega 2 minuta tri puta nedeljno trenirati visoko intenzivno, odnosno HIIT metodom (high interval intensity training) da biste poboljšali svoje kondicione ili kako kažu fitness performance, tu se pre svega misli na maksimalnu potrošnju kiseonika i toleranciju na laktate.

7. Da biste izgubili 1g masti potrebno je da potrošite otprilike 9 kalorija.

Kalorije predstavljaju jedinicu merenja energije koju dobijamo iz hrane, a unos i potrošnja kalorija igraju ključnu ulogu u pitanjima vezanim za telesnu masu, mršavljenje i održavanje telesnog zdravlja. Ovaj podatak odnosi se na sve vrste masti, bilo da se radi o zasićenim, nezasićenim ili trans-mastima.

8. Istezanje ili rastezanje je najbolji način da završite trening, na prvom mestu oporavlja a nakon toga i utiče na jače i kvalitetnije treninge u narednom periodu. Što veća amplituda pokreta tokom istezanja to je više energije elastične deformacije koja se oslobađa iz aktivne muskulature, tako oslobođena energija se akumulira u mišiće dajući vam osećaj snage  nakon završenog treninga.

9. Vreme potrebno za oporavak posle vežbanja male grupe mišića, recimo bicepsa iznosi 24 sata, dok je primera radi nogama potrebno oko 72 sata za odmor nakon treninga što je čitava 3 dana.

10. Fokus u toku treninga na vežbu koju izvodite kao i na mišićnu grupu koja je opterećena povećava efikasnost i uticaj te vežbe na ciljani mišić dodatnih 20%, zato dok se trenira nema priče i mobilnog telefona.

Related posts

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *