Scroll to top

Insulinska rezistencija – bolest modernog čoveka

Redovnom i doziranom fizičkom aktivnošću ćete svoje telo dovesti u stanje dobre fizičke pripremljenosti, balansa i zdravog statusa. Ne postoji osoba kojoj vežbanje neće doneti boljitak, svaki vid kretanja se smatra treningom.

Foto: Thinkstock

Osnovni problem obolevanja i smrtnosti savremenog čoveka su hronične nezarazne metaboličke bolesti čije je širenje skoro pandemijskog karaktera, posebno u najrazvijenijim zemljama sveta. Insulinska rezistenzija je zdravstveni problem koji se sve češće pominje, alarm moramo upaliti svi, niko nije imun. Dobra vest je ipak da samo od nas samih zavisi da li će naš insulin imati mogućnost da obavi posao koji mu je dat ili će nas usmeriti ka dijabetesu.

Po definiciji insulinska rezistencija je stanje u kojem ćelije organizma ne reaguju na dejstvo insulina tako da insulin ne može da ostvari svoj biološki efekat. Prekomernim unosom ugljenih hidrata sa visokim glikemijskim indeksom kao što su prosti šećeri, jela pripremljena prženjem ulja, gazirana pića i dosta drugih nezdravih namirnica brzo se podiže nivo šećera u krvi. Kao odgovor na povišeni nivo šećera u krvi pankreas luči hormon insulin čiji je zadatak da potpomogne prelaz glukoze iz krvi u ćelije.

Vidi više na: https://www.b92.net/zdravlje/bolesti.php?yyyy=2018&mm=09&dd=15&nav_id=1443971.

Related posts

1 comment

  1. Dušan

    Živa istina 🙂

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *