Scroll to top

Ova vežba je osvojila svet, a evo kako da je radite i istopite salo

Svetski rekord u planku drži kineski policajac Mao Weidong sa rezultatom 8 sati, 1 minut i 1 sekund koji je pritom nadmašio prethodni svetski rekord za više od dva sata. Plank je engleska reč koja u prevodu na naš jezik znači “daska”, međutim mi je najčešće koristimo kao termin za dve vežbe “izdržaj na podlakticama” i “prednji upor rukama”, objašnjava profesionalni trener Milan Zarić.

Foto: Thinkstock

Danas govorimo o Plank-u, odnosno izdržaju na podlakticama, vežbi koja je osvojila svet. Po definiciji plank je izometrijska vežba za jačanje trbušnog zida, lumbalnog dela leđa i ramenog pojasa. Možete da je koristite skoro za svaki cilj treninga, redukcija telesne mase, rehabilitacija ili oporavak, važno je samo da znate kako da izvučete najviše iz nje.

Plank je vežba koja u toku izvođenja angažuje više od 20 mišićnih jedinica. Vežbu započnite na podu nа rukama i kolenima. Spustite podlaktice na pod, sa laktovima postavljenim ispod ramena i razdvojenim rukama. Savet je da ovu vežbu radite pored ogledala da možete korigovati položaj tela, ruke treba da budu pod uglom od 90 stepeni.

 

Vidi više na: https://www.b92.net/zdravlje/estetika.php?yyyy=2018&mm=09&dd=08&nav_id=1441379.

Related posts

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *